Search
Close this search box.

Informacije za javnost / Aktuelno stanje kvaliteta zraka u KS

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe prekoračenja dozvoljenih vrijednosti za PM10 čestice tokom  jučerašnjeg dana, naročito u jutarnjim i kasno poslijepodnevnim satima. Današnje vrijednosti koncentracije PM10  čestica su u izrazitom padu izuzev  na području Ilijaša.

Zabilježena prekoračenja za polutante:

27.11.2019. PM10 – prosječne dnevne vrijednosti iznose:

Automatska stanica – Vijećnica 82,7 µg/m3

– Automatska stanica – Otoka 94,5 µg/m3

– Automatska stanica – Ilidža 53,1 µg/m3

– Automatska stanica – Ilijaš 172,9 µg/m3

– Automatska mobilna stanica – Ilidža – trenutno bez konekcije

28.11.2019. PM10 – prosječne dnevne vrijednosti do 08:00 sati iznose:

Automatska stanica – Vijećnica 15,9 µg/m3

– Automatska stanica – Otoka 20,9µg/m3

– Automatska stanica – Ilidža 14,6 µg/m3

– Automatska stanica – Ilijaš 115,9 µg/m3

– Automatska mobilna stanica Ilidža  – trenutno bez konekcije

Ostali praćeni polutanti u zraku su u granicam dozvoljenih vrijednosti.

Prema vremenskoj prognozi FHMZ u naredna tri dana se ne očekuje prisustvo temperaturne inverzije, kao ni uspostavljanje stabilne vremenske situacije. Očekuje se slab do umjeren vjetar  južnog smjera.  

Zbog visokih vrijednosti PM10 čestica na području Ilijaša  preporučuje se stanovništvu ovog naselja da smanje kretanje i boravak vani, posebno u jutarnjim i večernjim satima kada je koncentracija zagađujućih materija u zraku najveća a posebno se apeluje rizičnim grupama stanovništva kao što su hronični bolesnici (plućni, srčani), bolesnici skloni alergijama, starijoj populaciji, maloj djeci i trudnicama da reduciraju duže ili naporne aktivnosti na otvorenom koliko mogućnosti dozvoljavaju.

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilogu: ¨Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo¨. Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici stranici http://kvalitetzraka.ba/ J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.