Search
Close this search box.

Održan Okrugli sto „ANTIMIKROBNA REZISTENCIJA“- poziv na akciju

U okviru obilježavanja Svjetske sedmice svjesnosti o antibioticima od 18 – 24 novembra 2019. godine (World Antibiotic Awareness Week – WAAW), Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije je 18. novembra 2019. godine organizovao Okrugli sto na temu „ANTIMIKROBNA REZISTENCIJA“ – poziv na akciju.

Skup su pozdravili predstavnici Kantonalnoga ministarstva zdravstva, Prim. Dr med. Alma Kadić, pomoćnica Ministrice, šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za BiH dr. Victor Olsavsky i direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Prof.dr. med. sc. Aida Pilav.

U pozdravnom govoru, šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za BiH, istakao je da je amtimikrobna rezistencija globalna prijetnja zdravlja u svijetu i da je neophodno kontinuirano raditi na podizanju svjesnosti stanovništva o antibioticima. Danas je antimikrobna rezistencija globalni problem i nije ograničena na geografsko područje ili državu, te postaje prioritet po pitanju javnog zdravstva. Prema nekim recentnim istraživanjima se procjenjuje da bi, ne poduzmu li se dovoljno uspješni koraci, rezistencija na antibiotike do 2050. godine mogla postati vodeći uzrok smrtnosti širom svijeta. Nadalje, Dr Olsavsky, istakao je da Svjetska zdravstvena organizacija uvijek snažno podržava aktivnosti usmjerene ka promotivnom djelovanju u cilju daljnjeg smanjenja širenja antibiotske rezistencije u svijetu.

Uvodničari – predavači na skupu su bili eminentni medicinski stručnjaci iz različitih medicinskih disciplina, koji su, još jednom, istakli značaj racionalnoga korištenja antibiotika, stvarnih indikacija za propisivanje antibiotika, kao i sve većeg porasta antimikrobne rezistencije.

Skup je rezultirao zaključcima o pravcima djelovanja u očuvanju snage djelovanja antibiotika koji su kamen temeljac moderne medicine. Neke od poruka ovog skupa su :

  • Kontinuirano povećavati znanje i stav stanovnika o antimikrobnoj rezistenciji –kontinuirane kampanje,
  • Poboljšati propisivačke prakse u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti, sa posebnim osvrtom na pedijatrijsku zdravstvenu zaštitu,
  • Unapređenje prevencije i kontrole infekcije,
  • Praviti pregled najboljih praksi u svijetu,
  • Konzilijarno djelovati u sistemu zdravstvene zaštite.

Ovom prigodom, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je pripremio promotivne letke, koji će biti distribuirani u zdravstvenim ustanovama.