Search
Close this search box.

Gripa

Gripa je najrasprostranjenije i ozbiljno infektivno oboljenje,  širenju infekcije doprinosi zimski period i boravak u zatvorenoj prostoriji.

Svake kalendarske godine, u 40-toj sedmici, ove godine 01.10.2019 kada počinje registriranje i nadzor nad oboljelima od respiratonih bolesti i gripe i traje do kraja 20-te sedmice naredne kalendarske godine.

Gripu izazivaju virusi gripe, a izvor infekcije je bolesnik u toku prvih 5 do 7 dana bolesti. Praćenjem broja oboljelih i izolovanih virusa (svake godine cirkulira nekoliko virusa)  dobijemo podatke koje koristimo za pripravljanje vakcine protiv gripe za sljedeću sezonu.

Postoje tri virusa gripe i to virus A, B i C. Epidemije gripe javljaju se periodično i brzo se šire.  Ukoliko su izazvane virusom A ( ili njegovim varijantama A1, A2) epidemije se javljaju svake 2 do 3 godine. Virus B izaziva manje epidemije i to svakih 4 do 6 godina. Gripa se može razviti i u vidu pandemija,  što se dešavalo svakih 30 do 50 godina (poznate su: Španska groznica 1918. kada je umrlo oko 20 miliona ljudi, pandemija azijske  gripe 1957. kada je obolelo 2 milijarde ljudi, pandemijska gripa 2009. Sa više od pola miliona smrtnih slučaja).

Klinička slika gripe

Bolest počinje naglo,a praćena je porastom tjelesne temperature do 39 i 40 ⁰C, bolovima u mišićima i zglobovima, glavoboljom i jakom iscrpljenošću.Traje 7 do 10 dana,a  visoka temperatura 3-4 dana. Ponekad je prate simptomi respiratornog trakta kao što je suhi kašalj ili šmrcanje. Moguće su komplikacije kao što su bronhitis, upala pluća, upala srčanog mišića i pogoršanje osnovnehkronične bolesti od koje osoba boluje.

Kako se zaštiti od gripe?

Vakcinacija prije početka sezone gripe je  jedina sigurna  zaštita.

  • Često perite ruke (koristite gel na bazi alkohola, ako nemate pristup vodi)
  • Kašljite i kišite u maramicu ili u pregib lakta (operite ruke posle)
  • Kada kašljete ili kišite okrenite glavu od drugih u stranu
  • Ne dodirujte oči, nos ili usta (ovim možete sprečiti viruse da prodru u Vaše telo)
  • Površine koje su zajedničke (telefoni, tastature  i  druga oprema na radnom mjestu, u školi, prevozu, i sl.) treba redovno čistiti, jer virusi mogu živjeti i po nekoliko sati na tim površinama
  • Tokom sezone respiratornih infekcija i gripe  izbegavajte gužve
  • Jedite zdravu hranu (time hranite i ojačavate svoj imuni sistem)
  • Redovno vježbajte (i tako ojačavate svoj imuni sistem), jer  osobe koje redovno vježbaju i ako se razbole simptomi su im dosta blaži a period ozdravljenja brži
  • Vakcinišite se protiv gripe svake godine. Vakcine ne daju 100% zaštitu ali oni su još uvek najbolji način da se spriječi gripa.

Kako se liječi gripa?

Ne postoji kauzalna terapija gripe (terapija koja liječi uzrok), pa je zato i glavni cilj terapije da ublaži simptome bolesti, kao i da spriječi komplikacije.

Ako imate simptome gripe preporučuje se uzimanje  antipiretika i  analgetika za snižavanje temperature i smanjenje  bolova u mišićima,uzimanje  toplih  napitka i vitamina C, odnosno nadoknaditi izgubljenu tekućinu.  Ne treba  jesti tešku hranu,  ostanite u krevetu za vrijeme bolesti i nikako ne treba odlaziti na posao jer možete virus prenijeti na druge.

Javiti se u zdravstvenu ustanovu u slučaju jakog i bolnog kašlja, jake grlobolje i natečenih limfnih čvorova, povraćanja, neidentificiranog osipa, poremećaja svijesti ili  u slučaju pogoršanja osnovne kronične bolesti.

Antibiotici ne pomažu u liječenju gripe!

Antibiotici ne pomažu u liječenju gripe (to su lijekovi koji „ubijaju“ bakterije ali ne i viruse, uključujući i viruse gripe). Međutim, gripa može oslabiti  imunološki sistem i otvoriti vrata za bakterijske infekcije (naročito kod djece, starih i pacijenata sa hroničnim bolestima). Tada antibiotici imaju veoma značajno mesto u liječenju bakterijskih komplikacija. Ove kategorije pacijenata obavezno treba da posjete lekara.

Obavezno posjetite ljekara ukoliko imate neki od sljedećih simptoma:

  • otežano disanje
  • konstantnu temperaturu
  • povraćanje
  • bolno gutanje
  • stalni kašalj
  • uporna glavobolja
  • gušenje.