Search
Close this search box.

Svjetski dan mentalnog zdravlja 10. oktobar

Svjetski dan mentalnog zdravlja, kao globalni prioritet, prvi put je obilježen 10. oktobra 1992. godine, kao inicijativa i godišnja aktivnost Svjetske Federacije za mentalno zdravlje (WFMH), koja ima članove u više od 150 zemalja. Ove godine fokus Svjetskog dana mentalnog zdravlja je na prevenciji samoubistava.

Svjetska zdravstvena organizacija – SZO je od samog početka uključila mentalno zdravlje u definiciju zdravlja. Jedna od ključnih definicija zdravlja SZO da je zdravlje: …stanje kompletnog fizičkog, mentalno i socijalnog blagostanje a ne samo odsustvo bolesti ili onesposobljenosti. Iz ove definicije kada je u pitanju mentalno zdravlje uslijedile su 3 ideje koje su centralne za poboljšanje zdravlja: mentalno zdravlje je integralni dio zdravlja, mentalno zdravlje nije samo odsustvo bolesti, mentalno zdravlje je usko povezano sa fizičkim zdravljem i ponašanjem.

SZO dala je i posebnu definiciju mentalnog zdravlja prema kojoj je „… mentalno zdravlje stanje blagostanja u kojem pojedinac realizuje svoje sposobnosti, može da se nosi sa normalnim stresom tokom života, može da produktivno radi i zarađuje i u stanju je da daje doprinos zajednici u kojoj živi.

Iako je samoubojstvo rezultat složenog međudjelovanja bioloških, socijalnih, psiholoških i okolišnih rizika i zaštitnih faktora moguće ga je spriječiti. Samoubistvo je ozbiljan javnozdravstveni problem.

Samoubistvo ili suicid zahtijeva posebnu pažnju, ali njegova prevencija i kontrola, nažalost, nisu nimalo jednostavni. Aktuelna istraživanja pokazuju da prevencija samoubistva, obuhvata čitav spektar aktivnosti, počevši od obezbjeđenja najboljih mogućih uvjeta za podizanje djece i omladine, preko djelotvornog liječenja mentalnih poremećaja, do kontrole faktora rizika u okruženju. Odgovarajuća distribucija podataka i povećanje  svijesti o ovom pitanju predstavljaju ključne elemente uspjeha svakog  programa za prevenciju samoubistva.

Grafikon 1. Broj samoubistava u Kantonu Sarajevo, 2014-2018. godina