Search
Close this search box.

Svjetski dan srca 29. septembar

Svjetski dan srca obilježava se 29. septembra na inicijativu Svjetske federacije za srce koja najuže surađuje sa Svjestkom zdravstvenom oragnizacijom u cilju podizanja svijesti i prevencije nastanaka kardiovaskularnih oboljenja i očuvanja zdravlja srca.

Kardiovaskularne bolesti su uzrok smrti za 17.9 miliona ljudi širom svijeta godišnje, te čine 31% svih uzroka smrti globalno. Najveći faktori rizika za ovu grupu bolesti, kojoj pripadaju prije svega srčani i moždani udar, su pušenje, nezdrava ishrana, fizička neaktivnost i prekomjerna konzumacija alkohola. Ovi faktori rizika jedan su od direktnih uzroka povišenog krvnog pritiska, povećanog nivoa šećera i holesterola u krvi, a nerijetko i povišene tjelesna masa i gojaznost, što značajno narušava zdravlje srca.

Na području Kantona Sarajevo u petogodišnjem periodu (2014-2018.) od kardiovaskularnih oboljenja umrle su 8.884 osobe. Kardiovaskularna oboljenja su kao i u svijetu vodeći uzrok smrti stanovništva Kantona Sarajevo.

Grafikon 1. Petogodišnji trend broja umrlih stanovnika Kantona Sarajevo od kardiovaskularnih oboljenja i srčanog udara

Grafikon 2. Petogodišnji trend umrlih stanovnika Kantona Sarajevo od kardiovaskularnih oboljenja i ukupnog broja umrlih

Ove godine Svjetski dan srca, obilježava se pod sloganom „Budi heroj srca“ sa ciljem da svaki čovjek bude dio globalne zajednice koja će dati sebi i svojim bližnjima obećanje da će jesti zdravije, prestati pušiti i pomoći drugima da to učine, više se kretati i biti fizički aktivniji. Ova obećanja i njihovo ispunjavanje će svaku osobu učiniti HEROJEM SRCA.

Jednostavna obećanja … za MOJE SRCE, za TVOJE SRCE, za SVA NAŠA SRCA.