Search
Close this search box.

Preporuke stanovništu za sprečavanje obolijevanja od Bruceloze

Bruceloza je zajednička bolesti ljudi, domaćih i divljih životinja. Životinje obolijevaju od hronične infekcije, koja ne mora uvijek biti manifestna, uzročnik bolesti se nalazi u mlijeku, urinu i drugim izlučevinama. Oboljenje genitalnog trakta može uzrokovati sterilitet i pobačaj. Čovjek se zarazi direktnim kontaktom sa zaraženim životinjama ili njihovim sekretima, aerosolom preko očne sluznice ili unošenjem termički neobrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda, rijeđe preko mesa i ubodom insekata.  Prenos uzročnika sa čovjeka na čovjeka je rijedak ali moguć seksualnim putem, moguć je intrauterini prenos  sa majke na plod. Posebno su značajne familijarne epidemije nakon zajedničkog konzumiranja zaražene hrane.

Bolest se javlja nakon 2-3 sedmice inkubacije i počinje opštim simptomima: povišenom temperaturom, znojenjem, slabost,  glavoboljom, bolovima u leđima, gubitakom apetita i često depresijom.

Bruceloza je bolest koja može zahvatiti svaki organ ili organski sistem (jetru, zglobove i kosti, kardiovaskularni i respiratorni sistem, bubrege, koštanu srž i oči), naročito teška ako zahvati srce i centralni nervni sistem. Bolest može trajati dugo kada prelazi u hronični oblik sa čestim povlačenjem i ponovnom pojavom  simptoma.

Ukoliko se pojave pomenuti simptomi, uz epidemiološki podatak da je osoba unazad 2-3 sedmice bila u kontaktu sa divljim ili domaćim životinjama, koje su mogle biti zaražene,  potrebno je da se jave  u nadležnu  zdravstvenu ustanovu.

Obzirom da nema vakcine za humanu Brucelozu, veterinarske mjere kontrole i nadzora kod životinja su najvažnije.