Search
Close this search box.

Kako spriječiti obolijevanje od Q-groznice

Q-groznica je najčešća zoonoza, rasprostranjena u cijelom svijetu. U stočarskim predjelima Q-groznica je endemska bolest. To je bolest nekih divljih i gotovo svih domaćih životinja, među kojima se održava i prenosi preko vektora (krpelji). Od domaćih životinja najčešći rezervoar i izvor bolesti za čovjeka su ovce i koze, iako to mogu biti i konji, goveda, mačke, perad i psi.

 Kod domaćih životinja bolest je hronična, najčešće bez vidljivih simptoma. Za vrijeme trudnoće  životinja, vrsta bakterija koje izazivaju Q-groznicu (Coxiella burnettii), intenzivno se razmnožava u organima ovce, posebno u maternici, plodovim ovojnicama i posteljici.

Bakterija koja uzrokuje groznicu je otporna, pa može dugo preživjeti u sasušenim životinjskim ekskretima, na vuni ovaca, sijenu, gnojivu, prašini  i u mlijeku. Čovjek se uglavnom zarazi udisanjem inficiranog aerosola ( rad u vrtu sa zaraženim stajskim gnojivom ili boravak blizu stada na ispaši).

 Q-groznica se najčešće  pojavljuje krajem zime ili u proljeće, za vrijeme janjenja ovaca i povezana je sa nomadskom ispašom.  

Q-groznica se pojavljuje sporadično ili u manjim ili većim epidemijama.

Inkubacija Q-groznice je relativno duga, najčešće 2 – 3 sedmice. Bolest najčešće  nastupa naglo sa vrlo visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima  uz izražene opšte simptome i slabost. Ukoliko su simptomi jače izraženi može se razviti upala pluća.  Q-groznica završava potpunim ozdravljenjem, spontano ili uz liječenje antibioticima.

Jedina djelotvorna preventivna mjera za sprečavanje širenja i nastanka bolesti ljudi je veterinarski nadzor i vakcinacija životinja.