Search
Close this search box.

Vektorske bolesti – kako se zaštititi od komaraca

U našoj zemlji u posljednjih par godina sve češće govorimo o pojavi tigrastih komaraca. Tigrasti komarci su jako prilagodljivi na nove uslove života. Agresivni su i istiskuju obične komarce na teritoriji gdje se pojave.

Obzirom na prisustvo tigrastih komaraca, na području Bosne i Hercegovine, sa ozbiljnošću se može uzeti u obzir mogućnost obolijevanja od groznice Zapadnog Nila, pa je stoga neophodno posvetiti veliku pažnju preventivnim aktivnostima i edukacija građana svih dobnih skupina.

U sklopu serije predavanja, u suradnji sa Udruženjem majka i dijete „Bombon“ te Institutom za majku i dijete, dana 14. juna 2019. predavači iz J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su održali drugo edukativno predavanje na temu „Vektorske bolesti“, ovog puta sa posebnim osvrtom na načine kako se zaštiti od komaraca. Putem Facebook live stream-a date su adekvatne preporuke i informacije o tome kako se zaštiti od komaraca, o groznici zapadnog Nila, te šta možemo mi a šta jedinice lokalne samouprave da učine u kontroli i pojavi uboda komaraca. Ovim želimo poslati poruku mogućih opasnosti koje komarci nose te kako se od njih zaštiti.