Search
Close this search box.

5. JUNI 2019. – POBIJEDIMO ZAGAĐENJE ZRAKA

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

Ove godine slogan Svjetskog dana zaštite okoliša glasi „Pobijedimo zagađenje zraka“ i zbog toga naš fokus je na zaštiti zdravlja stanovništva od stanja i oboljenja koja se mogu dovesti u vezu sa zagađenim zrakom.

U razvijenim zemljama, odavno se poduzimaju mjere poboljšanja kvaliteta zraka kroz strožije zakonske regulative, preventivno djelovanje, smanjenje emisije polutanata u zrak, te lične zaštite u slučaju da su koncentracije zagađujućih materija u zraku iznad dozvoljenih. Zbog svega navedenog njihovi rezultati istraživanja pokazuju opadajući trend plućnih, kardio i cerebrovaskularnih oboljenja, te karcinoma.

Borba za čist zrak su združeni napori sviju, od najviših nivoa vlasti, preko institucija, zdravstvenih institucija, institucija javnog zdravstva, lokalnih zajednica i pojedinaca, kako bismo udahnuli čist zrak. Zajedno, udahnimo zdravlje.

Više informacija globalnog karaktera o Svjetskom danu zaštite okoliša i ovogodišnjoj međunarodnoj akciji možete naći na: https://www.worldenvironmentday.global/

#BeatAirPollution

Šta su to PM čestice?

Kako utiču čestice polutanata na organizam?

Šta se može uraditi da se smanji izlaganje finim i ultrafinim česticama kada su izmjerene vrijednosti ekstremno visoke?

Da li treba nositi maske i koje?

Kako ću znati da li je smanjena zagađenost zraka?