Decembar

25

2016

Informacija za javnost

Rezultati mjerenja na automatskim stanicama pokazuju da je došlo do porasta koncentracije PM 10 na svim praćenim lokacijama. Na osnovu mjerenja i prognoze vremenskih uslova ali i stepena ugroženosti zdravlja stanovništva Operativni štab je proglasio epizodu ¨UZBUNE¨ za područje Kantona Sarajevo.


Izmjerene prosječne dnevne vrijednosti koncentracija PM 10 za 24.12.2016. iznose:

- Automatska stanica – Vijećnica 337 µg/m 3

- Automatska mobilna stanica – Ilidža 494 µg/m 3

- Automatska stanica – Otoka 442 µg/m 3 (mikrograma po metru kubnom).


Koncentracije sumpor dioksida i azot dioksida su na mjernoj stanici Otoka prešle dozvoljene dnevne tolerantne vrijednosti za protekli dan. Trendovi za 25.12.2016. pokazuju vrijednosti koncentracija PM 10 ali i ostalih polutanata su i danas izrazito visoki sa aspekta uticaja na zdravlje građana.


Preporuke za stanovništvo su da maksimalno smanje kretanje i izlaganje na što je moguće manju mjeru za ovaj period povišenih koncentracija u toku čitavog perioda dana. Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike. Napominjemo da su vrijednosti izrazito visoke. Izlaganje iznimno visokim koncentracijama može imati ozbiljne negativne posljedice na zdravlje ne samo ugroženih populacija stanovništva već i na zdravlje zdrave populacije.


J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

Informacija za javnost


Decembar

23

2016

Saopštenje za javnost

Svjedoci smo ovih dana pojava različitih tumačenja stanja kvaliteta zraka preko različitih interpretacija u medijima do proglašenja Sarajeva najzagađenijim gradom u Bosni i Hercegovini putem indeksiranja kvaliteta zraka u gradovima BiH. Svjesni smo da je potrebno skrenuti pažnju javnosti i institucija na stanje kvaliteta zraka i da zaista ima prostora za poboljšanja ali nekada načini nisu ispravni i vode do dezinformisanosti javnosti.
J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je ovlaštena institucija zadužena za monitoring kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo. Pročitaj više


Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo:
U skladu sa novim Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS:
Donešena Naredba kojom se potvrđuje nastavak Prve epizode "Pripravnost"


Decembar

23

2016

Tabelarni prikaz rezultata mikrobioloških i fizičko-hemijskih analiza uzoraka vode iz mreže Sarajevskog gradskog vodovoda za mjesec decembar 2016. godine

U mjesecu decembru 2016.godine ispitano je ukupno šesnaest (16) uzorka vode iz distributivne mreže krajnjeg korisnika Sarajevskog gradskog vodovoda.
Prema rezultatima osnovnih mikrobioloških, hemijskih i organoleptičkih osobina vode za piće iz distributivne mreže Sarajevskog gradskog vodovoda na mjestu krajnjeg potrošača svi uzorci ODGOVARAJU propisima koje propisuje Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće ("Sl.glasnik BiH" broj 40/10.). Pročitaj više


Decembar

06

2016

Informacija za javnost

Rezultati mjerenja na automatskim stanicama pokazuju da je došlo do porasta koncentracije PM10 na svim praćenim lokacijama. Prema sinoptičkoj prognozi do nedjelje 11.12. se očekuje relativno stabilno vrijeme koje može dovesti do daljnjeg nakupljanja zagađujućih materija u zraku.


Izmjerene prosječne dnevne vrijednosti koncentracija PM10 za 05.12.2016.iznose:

- Automatska stanica – Bjelave 134 µg/m3

- Automatska stanica – Vijećnica 130 µg/m3

- Automatska stanica – Otoka 168 µg/m3

- Automatska mobilna stanica – Ilidža 169 µg/m3(mikrograma po metru kubnom).


Praćene koncentracije tokom današnjeg dana (05.12.2016.) ukazuju na daljnji trend rasta koncentracije PM10 na svim praćenim lokacijama.


Preporuke za stanovništvo su da smanje kretanje i izlaganje na što je moguće manju mjeru za ovaj period povišenih koncentracija što se naročito odnosi na jutranje i večernje sate. Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike. Detaljne preporuke za stanovništvo nalaze se objavljene na web stranici J.U. Zavod za javno zdravstvo KS (www.zzjzks.ba).


J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

Informacija za javnost


Novembar

27

2016

Informacija za javnost

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo („Sl.novine KS“ broj 3/14 i 51/15) saopštava da su, praćenjem vrijednosti zagađujućih materija u zraku putem automatske stanice za monitoring kvaliteta zraka Bjelave, zabilježene izrazito visoke koncentracije čvrstih čestica u zraku PM10, koje su prekoračile tolerantne vrijednosti propisane Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiranju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka („Službene novine FBiH“ broj: 01/12).


Analizatori za praćenje koncentracije PM10 čestica na ostalim automatskim stanicama u Kantonu Sarajevo su, zbog kvara, izvan funkcije.
Vrijednosti ostalih zagađujući materija su u dozvoljenim granicama.
Danas je uslijed kiše i vjetra zabilježen značajan pad vrijednosti ovog polutanta. Mjerenja do 16,00 sati pokazuju dnevni prosjek od 62,6 µg/m 3.


Prema prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda za sarajevsku kotlinu u večernjim satima se očekuje stabilno vrijeme sa temperaturnom inverzijom, koje će uzrokovati rast koncentracija PM10 .Trajanje stabilne vremenske situacije se predviđa do kraja sutrašnjeg dana, kada se očekuje pojava jačeg vjetra koji će očistiti zrak u kotlini.

Preporuke za stanovništvo:
Smanjiti kretanje i izlaganje na što je moguće manju mjeru u periodu povišenih koncentracija čestica prašine.
Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike.


J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.


Novembar

26

2016

Informacija za javnost

Rezultati mjerenja na automatskoj stanici Bjelave pokazuje da je došlo do značajnog porasta koncentracija PM 10 u posljednja dva dana. Slaba kiša koja pada u posljednjih 24 časa ne smanjuje u dovoljnoj mjeri koncentracije ovog polutanta. Analizatori za mjerenje koncentracija PM 10 na ostalim stanicama su trenutno van funkcije i čeka se njihov servis.


Izmjerene prosječne dnevne vrijednosti koncentracija PM10 za 25.11.2016. iznose:

- automatska stanica ¨Bjelave¨ 102 µg/m3 (mikrograma po metru kubnom).


Praćene koncentracije tokom današnjeg dana (26.11.2016.) ukazuju na daljnji trend rasta koncentracije PM10.


Preporuke za stanovništvo su da smanje kretanje i izlaganje na što je moguće manju mjeru za ovaj period povišenih koncentracija čestica prašine. Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike.


J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

Informacija za javnost


Novembar

17

2016

Informacija za javnost

Rezultati mjerenja na automatskim stanicama pokazuju da je došlo do porasta koncentracije PM10 na svim praćenim lokacijama. Prema sinoptičkoj prognozi do subote 19.11. se očekuje relativno stabilno vrijeme koje može dovesti do daljnjeg nakupljanja zagađujućih materija u zraku.


Izmjerene prosječne dnevne vrijednosti koncentracija PM10 za 16.11.2016. iznose:

- poluautomatska stanica ¨Otoka¨ 159 µg/m3 (mikrograma po metru kubnom),

- automatska stanica ¨Vijećnica¨ 106 µg/m3 (mikrograma po metru kubnom),

- automatska stanica ¨Bjelave¨ 75 µg/m3 (mikrograma po metru kubnom).


Praćene koncentracije tokom današnjeg dana (17.11.2016.) ukazuju na daljnji trend rasta koncentracije PM10 na svim praćenim lokacijama.


J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.


Informacija za javnost


Novembar

04

2016

Održane edukacije za uposlenike Zavoda


U J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, održane edukacije za uposlenike Zavoda na teme "Komunikacija između zdravstvenih radnika i pacijenata" i "Komunikacija sa pacijentima sa invaliditetom".

Ovo je početak edukativnih aktivnosti službe Socijalne medicine sa organizacijom zdravstva i zdravstvenom informatikom, koja će nastaviti sa edukativnim aktivnostima za uposlenike drugih zdravstvenih ustanova na području Kantona Sarajevo.
pdf

Komunikacija sa pacijentima sa invaliditetomOktobar

05

2016

Svjetska sedmica dojenja 2016. godine


Danas je J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, kao ustanova koja se bavi organizacijom i provođenjem aktivnosti promocije zdravlja i zdravstvenim odgojem stanovništva, obilježio Svjetsku sedmicu dojenja ispred Katedrale podjelom edukativno-promotivnog materijala i razgovarajući sa majkama dojiljama i trudnicama o prednostima ishrane majčinim mlijekom i povezanosti dojenja sa Globalnim ciljevima održivog razvoja.


Ovogodišnju Svjetsku sedmicu dojenja J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo obilježava u suradnji sa Udruženjem za unapređenje dojenja i Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH.

Liflet - Dojenje, ključ održivog razvoja

Pročitajte više


Avgust

12

2016

Poziv na druženje, PriroDan sajam
pod nazivom ¨U zdravom tijelu zdrav vazduh¨


Dana 17.08.2016. u Vilsonovom šetalištu lokacija Ars Aevi u okviru dešavanja Sarajevo Film Festivala održava se PriroDan sajam pod nazivom ¨U zdravom tijelu zdrav vazduh¨ posvećen čistom vazduhu.

PriroDan-program


J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo planira osim učešća u panel diskusiji na temu kvaliteta zraka dati svoj doprinos kroz prezentanciju građanima rada mobilne stanice. Djelatnici Zavoda će napraviti u okviru postavljenog štanda prezentaciju rada naše ustanove na prevenciji i zaštiti zdravlja građana kada su pitanju javno zdravstveni problemi kroz razgovore o aktuelnim temama i distribuciju pamfleta.
Osim Zavoda, planira se učešće i Federalnog Hidrometerološkog zavoda, UNDP-a, Slow Food BiH, Udruženja pedagoga tehničke kulture i Udruženja mladih tehničara, AIESEC, Next Bike sa takmičenjem u najsporijoj vožnji biciklom, J.U. Zaštićena područja Kantona Sarajevo i mnogi drugi.

Dođite da se družimoJuli

26

2016

Informacija za javnost

Rezultati mjerenja na automatskim stanicama pokazuju da je došlo do porasta koncentracije PM 10 tokom 23.07.2016 god. na 24.07.2016 god. na praćenim lokacijama.


Izmjerene vrijednosti koncentracija PM 10 za 25.07.2016. iznose:

- poluautomatska stanica ¨Otoka¨ 30 µg/m 3 (mikrograma po metru kubnom)

- automatska stanica ¨Vijećnica¨ 66 µg/m 3 (mikrograma po metru kubnom).


Zabilježeno je prekoračenje tolerantne granične vrijednosti od 62,5 ug/m 3 za koncentraciju PM 10 na lokaciji ¨Vijećnica¨ ali ne i na lokalitetu ¨Otoka¨ za dane 24. i 25.07.2016 god.

Ostali praćeni parametri za ovaj period ne bilježe prekoračenja za tolerantne satne niti dnevne vrijednosti propisane Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiranju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka („Sl.novine FBiH br.: 01/12“ od 06.01.2012. godine).


J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.


Informacija za javnost


Juli

25

2016

Izvještaj o ispitivanju kvaliteta i zagađenosti vode
u rijekama Kantona Sarajevo, juli 2016.g.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je u sklopu svojih redovnih aktivnosti, a iz preventivno-zdravstvenih razloga izvršio ispitivanje kvaliteta vode u vodotocima Kantona Sarajevo. Osnovni cilj je ispitivanje kvaliteta i zagađenosti vode u rijekama Kantona Sarajevo, kao i da se stvori uvid u mogućnost korištenja ovih voda za kupanje i rekreaciju građana.


Pročitajte više

Juni

21

2016

Kako možemo utjecati na smanjenje broja komaraca
u našoj okolini i mjere individualne zaštite

Za razvoj komaraca neophodna je voda, zato je, u borbi protiv komaraca, najvažnije uklanjati sva mjesta sa stajaćom vodom. Građani mogu značajno povećati efikasnost programa i smanjiti primjenu insekticida uklanjanjem legla komaraca. Oko kuće i u okolišu nepažnjom stvaramo uslove za razvoj komaraca. Zbog toga je najdjelotvorniji način borbe protiv komaraca pronaći i ukloniti mjesta razvoja komaraca, odnosno njihova legla.

Ako ste u prilici da tražite informacije i savjete možete se obratiti najbližoj epidemiološkoj službi J.U. Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ili putem telefona:
+387 33 622 028, 667 691


Pročitajte više

Juni

20

2016

Preporuke stanovništvu u slučaju
ekstremno visokih temperatura

Toplotni udar je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke temperature zraka okoline, odnosno vremenske pojave toplotnog vala.


Cijelo vrijeme dok traju velike vrućine pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova koje informiraju javnost putem medija (radija, TV, interneta).

Pročitajte više


Juni

18

2016

Ujedi i zaštita od zmija

Svi koji borave u prirodi i pored vode trebaju biti oprezni, jer i zmije biraju takva mjesta.

U BiH postoji više vrsta ove otrovnice: obična šarka, crna šarka, bosanski šargan, planinska šarka.

Što raditi ako vas ugrize zmija?


Ako se ipak, bez obzira na sve pokušaje da se zaštitite od zmija, dogodi ugriz, treba pokušati ostati miran, bez panike, u suprotnom se samo može pogoršati situacija. U slučaju ugriza, savjetuje se, taj dio tjela imobilisati, ne podvezivati, ne vršiti nikakvu intervenciju na rani, maksimalno smanjiti fizičko kretanje i na najbrži mogući način izvršiti transport u najbližu zdravstvenu ustanovu. Dobro bi bilo zapamtiti izgled zmije, te na taj način pomoći u izboru protivotrova.

Uspjeh izlječenja zavisi od vrste zmije, vremena dolaska do zdravstvene ustanove, kao i intenziteta ugriza.

Ako ste u prilici da tražite informacije i savjete možete se obratiti najbližoj epidemiološkoj službi J.U. Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ili putem telefona:
+387 33 622 028, 667 691


Pročitajte više

Juni

13

2016

Kako se zaštiti od krpelja

Krpelji su parazitski nametnici koji mogu prenijeti razne bolesti, kako na životinje, tako i na ljude. Imaju osam nogu dugačkih po dva centimetra, žute ili smeđe boje su i ima ih oko 300 vrsta.
Krpelji povremeno borave na životinjama kojima sišu krv, koja im je potrebna za razvoj i razmnožavanje. Kada se nasišu krvi dobiju veličinu zrna graška.
Krpelji se zaraze prilikom hranjenja na šumskim životinjama, a zarazu mogu svojim ubodom prenijeti i na čovjeka, ako se on nađe u njihovom prirodnom okolišu.

Najizloženiji su ljudi koji profesionalno ili rekreativno borave u prirodi na područjima gdje postoje prirodna žarišta krpelja (šumari, šumski radnici, vojnici, planinari, lovci, izletnici, turisti).
Najčešće bolesti koje prenose krpelji na ljude su lajmska borelioza i virusni krpeljni meningoencefalitis.

Ako ste u prilici da tražite informacije i savjete možete se obratiti najbližoj epidemiološkoj službi J.U. Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ili putem telefona:
+387 33 622 028, 667 691


Pročitajte više

Maj

31

2016

31. Maj 2016. Svjetski dan nepušenja
„Pripremite se za neprivlačna pakiranja“

Svake godine 31.05. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) obilježavanjem Svjetskog dana nepušenja želi da pošalje poruku i upozoriti na opasnost ovisnosti o nikotinu. Pušenje je drugi uzrok smrti, posmatrano u svjetskim razmjerima, odmah nakon povišenog pritiska, a odgovorno je za smrt jedne od deset odraslih osoba u svijetu.

Danas je pušenje duhana i duhanskih prerađevina, vodeća preventabilna epidemija s kojom se svjetsko stanovništvo suočava.

Ovogodišnji slogan SZO je „Pripremite se za neprivlačna pakiranja“.

Ciljevi običnog pakovanja su:
1. Smanjenje atraktivnosti duhanskih proizvoda;
2. Uklanjanje učinaka duhanskih ambalaža kao oblika oglašavanja i promocija;
3. Upućivanje na dizajn pakovanja koji može sugerisati da su neki proizvodi manje štetni od drugih;
4. Povećanje uočljivosti i učinkovitosti zdravstvenih upozorenja.Na Svjetski dan nepušenja J.U Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je ispred Doma zdravlja na Ilidži u periodu od 10-13 h. upriličio podjelu promotivnog materijala o štetnosti duhana i uticaju duhana i duhanskih proizvoda na zdravlje, a uposlenici Zavoda razgovarali sa građanima o značaju kampanje SZO vezano za ovaj dan i inicijativi o neprivlačnom jednostavnom pakiranju cigareta.


April

07

2016

7. April 2016. Svjetski dan zdravlja
„Zaustavimo dijabetes-pobijedimo bolest“

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo obilježava u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta Sarajevo. U tom povodu organizovana je manifestacija pod motom „Pobijedimo dijabetes zajedno“ na Medicinskom fakultetu Sarajevo u amfiteatru „Akademik Sied Huković“ sa početkom u 12 sati.Učesnici manifestacije, pored Medicinskog fakulteta i J.U. Zavoda za javno zdravstvo KS, su Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalno ministarstvo zdravstva i AKAZ. J.U. Zavod za javno zdravstvo KS je odštampa plakat SZO za ovogodišnji Svjetski dan zdravlja pod motom „Zaustavimo dijabetes-pobijedimo bolest!“


Februar

02

2016

Zbog pada zagađujućih materija u zraku:
Ukinuta Prva epizoda „Pripravnost“ u Kantonu Sarajevo

S obzirom na to da je putem automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka zabilježen nagli pad vrijednosti čvrstih čestica u zraku - PM10 te da je, od Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana prognozirana nestabilna vremenska situacija sa minimalnim šansama za pojavu temperaturne inverzije u sarajevskoj kotlini, te padavina uz umjeran vjetar promjenljivog smjera, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić je, u svojstvu predsjednika Operativnog štaba za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, donio Naredbu o ukidanju Prve epizode - PRIPRAVNOST u Kantonu Sarajevo.

Naredba je donesena na prijedlog Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor a podrazumijeva ukidanje svih mjera za Prvu epizodu definisanih Planom interventnih mjera koje su donešene 25.januara 2015.godine.


Januar

15

2016

Preporuke - EKSTREMNI VREMENSKI USLOVI

Javna ustanova "Zavod za javno zdravstvo Kanton Sarajevo" je izdao preporuke za ekstremne vremenske uslove
- Postupci u slučajevima jakih zima-ekstremno niskih temperatura (opća uputstva);

- Preporuke građanima u slučaju olujnog nevremena


Preporuke - EKSTREMNI VREMENSKI USLOVI


Januar

06

2016

Informacija za javnost

Izmjerene vrijednosti koncentracija PM10 za 05.01.2016. iznose:

- poluautomatska stanica "Otoka" 275.1 μg/m3 (mikrograma po metru kubnom)
- mobilna stanica "Ilidža" 254.0 μg/m3 (mikrograma po metru kubnom)

Praćene koncentracije tokom današnjeg dana (06.01.2016.) ukazuju na izrazit trend povećanja koncentracije PM10 na svim praćenim lokacijama.
Ostali praćeni parametri za ovaj period ne bilježe prekoračenja satnih vrijednosti predviđenih Planom interventnih mjera.

Molimo građane da u ovom periodu se pridržavaju zdravstvenih preporuka koje su objavljene u javnosti i na web stranici J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.
Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike.
Potrebno je izbjegavati do promjene vremenske prognoze bilo kakvu aktivnost koja iziskuje boravak van zatvorenih prostora kao i fizičko- rekreativne aktivnosti.


J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.


Informacija za javnost


Januar

05

2016

Informacija za javnost

Izmjerene vrijednosti koncentracija PM10 za 04.01.2016. iznose:

- poluautomatska stanica "Otoka" 123.3 μg/m3 (mikrograma po metru kubnom)
- mobilna stanica "Ilidža" 104.4 μg/m3 (mikrograma po metru kubnom)

Praćene koncentracije tokom današnjeg dana (05.01.2016.) ukazuju na daljnji trend rasta koncentracije PM10 na svim praćenim lokacijama.
Ostali praćeni parametri za ovaj period ne bilježe prekoračenja satnih vrijednosti predviđenih Planom interventnih mjera. Vrijednosti koncentracija sumpor dioksida i azot dioksida ne bilježe prekoračenja tolerantne satne vrijednosti propisane Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiranju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka (Sl. list BiH broj: 01/12 od 06.01.2012. godine).

Preporuke za stanovništvo su da, bez obzira što se nisu stekli uslovi za proglašenje jedne od epizoda, smanje kretanje i izlaganje na što je moguće manju mjeru.
Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike.


J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.


Informacija za javnost


Decembar

31

2015

Ukida se prva epizoda "Pripravnost" povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, u funkciji Predsjednika Operativnog štaba donosi :

1. Ukida se prva epizoda "Pripravost" povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo, proglašena 20.12.2015. godine, u skladu sa Poglavljem III tačka 4. stav 3. Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

2. Ukidaju se sve mjere utvrđene za epizodu "Pripravost" definisane u poglavlju 5. tačka 1. Plana, i u poglavlju III izmjena i dopuna Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo. interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.


NAREDBA o ukidanju prve epizode "Pripravnost" povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo/a>


Decembar

30

2015

Informacija za javnost

Na osnovu najnovijih informacija o rezultatima mjerenja na automatskim stanicama i raspoloživih informacija iz Federalnog Hidrometerološkog zavoda o vremenskim uslovima za područje Kantona Sarajevo, postoje još uvijek uslovi za epizodu "Pripravnosti" ali je negativni trend porasta vrijednosti zaustavljen.
Posljednja mjerenja ukazuju da je došlo do značajnog pada vrijednosti izmjerenih koncentracija za PM10 čestice na svim referentnim stanicama tokom podneva.
Izmjerene prosječne vrijednosti koncentracija PM10 čestica su još uvijek u okviru predviđene prve epizode "Pripravnosti" ali su u odnosu na predhodni dan i trend tokom noći 9. 12. na 30. 12. značajno u značajnom padu.

Preporuke za stanovništvo za epizodu "Pripravnosti" su i dalje na snazi i apelujemo na građane da ih se pridržavaju.

J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.


Informacija za javnost


Decembar

30

2015

Informacija za javnost

Izmjerene vrijednosti koncentracija PM10 za 29.12.2015. iznose:

- poluautomatska stanica "Otoka" 237.3 μg/m3 (mikrograma po metru kubnom)
- mobilna stanica "Ilidža" 193.5 μg/m3 (mikrograma po metru kubnom)

Posljednja mjerenja ukazuju da je došlo do daljnjeg rasta vrijednosti izmjerenih koncentracija za PM10 čestice. Izmjerene vrijednosti koncentracija PM10 čestica su još uvijek u okviru predviđene prve epizode ̈Pripravnost ̈.
Postoji trend rasta u posljednjih 72 sata ali vrijednosti još uvijek ne dostižu prag (300 μg/m3 ) za proglašenje druge epizode ̈Upozorenja ̈ predviđene Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo objavljenog u ̈Službenim novinama Kantona Sarajevo ̈broj: 3/14.

J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.


Informacija za javnost


Decembar

29

2015

Informacija za javnost

Izmjerene vrijednosti koncentracija PM10 za 28.12.2015. iznose:

- poluautomatska stanica "Otoka" 222.1 μg/m3 (mikrograma po metru kubnom)
- mobilna stanica "Ilidža" 177.2 μg/m3 (mikrograma po metru kubnom)

Napominjemo da vrijednosti koncentracija PM10 na svim stanicama padaju u toku jutarnjih sati ali da se bilježi porast u poslije podnevnim satima. Ostali praćeni parametri ne bilježe prekoračenja satnih vrijednosti predviđenih Planom interventnih mjera.
Vrijednosti koncentracija sumpor dioksida i azot dioksida ne bilježe prekoračenja tolerantne satne vrijednosti propisane Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiranju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka (Sl. list BiH broj: 01/12 od 06.01.2012. godine).
Na stanici Otoka zabilježeno je prekoračenje tolerantne dnevne vrijednosti za azot dioksid (109 μg/m3).
Izmjerene vrijednosti na stanici Otoka za 28.12. 2015.iznosile su 111.4 μg/m3

Preporuke za stanovništvo za epizodu ̈Pripravnosti ̈ su i dalje na snazi i apelujemo na građane da ih se pridržavaju.

J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.


Informacija za javnost


Decembar

28

2015

Informacija za javnost

Na osnovu informacija o rezultatima mjerenja na automatskim stanicama i raspoloživih informacija iz Federalnog Hidrometerološkog zavoda o vremenskim uslovima za područje Kantona Sarajevo, postoje još uvijek uslovi za epizodu ̈Pripravnost ̈.
Posljednja mjerenja ukazuju da nije došlo do značajne promjene vrijednosti izmjerenih koncentracija za PM10 čestice i da su one i dalje iznad vrijednosti predviđene Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo objavljenog u ̈Službenim novinama Kantona Sarajevo ̈broj: 3/14.


Informacija za javnost


Decembar

23

2015

Informacija za javnost

Opšte je poznato da vremenske prilike u zimskom periodu utiču na stanje i kvalitet zraka, te shodno tome može da dođe do prekomjerne zagađenosti istog u Kantonu Sarajevo.
Vlada Kantona Sarajevo donijela je PLAN INTERVENTNIH MJERA U SLUČAJEVIMA PREKOMJERNE ZAGAĐENOSTI ZRAKA U KANTONU SARAJEVO („Sl. Novine Kantona Sarajevo“, br. 3/14 ) u kojem se navode postupci i mjere kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku.


Pročitajte više - Saopštenje za javnost


Decembar

07

2015

VLADA KANTONA SARAJEVO: Zbog mogućnosti prekomjerne zagađenosti zraka u narednim danima: Proglašena epizoda PRIPRAVNOST u Kantonu SarajevoMinistar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić u funkciji predsjednika Operativnog štaba Vlade Kantona Sarajevo, a na prijedlog Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor nad provođenjem Plana interventnih mjera u slučaju prekomjernog zagađenja u Kantonu Sarajevo proglasio je danas I epizodu - PRIPRAVNOST.


Preventivne mjere zaštite i zdravstvene preporuke
u slučaju aerozagađenja


Oktobar

16

2015

Obilježavanje Svjetskog dana hrane - 16.10.2015. godine

Ukazujući na neophodnost konzumiranja zdrave i sigurne hrane J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je implementiralo projekt sa JU „Djeca Sarajeva“ u okviru obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane. ...


Oktobar

13

2015

UŠI U KOSI - Informacija za roditelje

Uši su sitni paraziti koji žive samo u ljudskoj kosi. Brzo se kreću po glavi, pričvršćujući se s vlasi na vlas. Čvrsto se priljube, pa ih se teško skida s vlasišta i iz kose. Ne ukopavaju se u kožu, hrane se ljudskom krvlju do koje dolaze bezbolnim ubodima i po nekoliko puta dnevno. Odrasle ženke ušiju polažu jajašca (gnjide) na vlasištu, najčešće uz vrat i iza ušiju u blizini kože, obično ne dalje od 1,5 cm od korijena dlake. Jajašca se jakim ljepilom čvrsto priljube uz vlas. U nepovoljnim uslovima gnjide mogu ostati u stanju mirovanja i više od mjesec dana...


Oktobar

02

2015

Svjetska sedmica dojenja 01-07.10.2015. godine

J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ovogodišnju Svjetsku sedmicu dojenja obilježio je 1.10.2015. godine ispred Katedrale zajedno sa Udruženjem za unapređenje dojenja-IBFAN i Zavodom za jvno zdravstvo Federacije BiH.
Podijeljen je promotivni materijal majkama sa malom djecom, trudniicama i mladim djevojkama budućim majkama.


Oktobar

02

2015

Izvještaj o kontroli kvaliteta vode za piće na području Kantona Sarajevo za septembar 2015.godine

U mjesecu septembru ispitano je ukupno dvadeset četiri (24) uzorka vode iz bunara Sokolović Kolonija i distributivne mreže krajnjeg korisnika Sarajevskog gradskog vodovoda.
Prema rezultatima osnovnih mikrobioloških, hemijskih i organoleptičkih osobina vode za piće iz distributivne mreže Sarajevskog gradskog vodovoda na mjestu krajnjeg potrošača svi uzorci odgovaraju propisima koje propisuje Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće ("Sl.glasnik BiH" broj 40/10.)


Izvještaj o kontroli kvaliteta vode za piće na području Kantona Sarajevo
za septembar 2015.godine


Avgust

28

2015

Izvještaj o kontroli kvaliteta vode za piće
sarajevskog gradskog vodovoda
za avgust 2015. godine

Ispitivanje kvaliteta izvorišta i zdravstvene ispravnosti vode za piće u vodoopskrbnim objektima i distributivnoj mreži, te kontrola dezinfekcije osnovne su mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.
Internu kontrolu kvaliteta Sarajevskog gradskog vodovoda vrši laboratorija ''KJKP Sarajevski vodovod'' sa odgovarajućom opremom i stručnim osobljem.Eksterna ispitivanja, jedan puta mjesečno, koju vrši J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u skladu je sa postojećim pravnim okvirom – Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH ("Sl. novine FBiH", broj 46/10, i 75/13.). Rezultati analiza koji su niže prikazani, potvrđuju dobru kvalitetu vode koja se nakon dezinfekcije koristi u vodoopskrbi.


Izvještaj o kontroli kvaliteta vode Sarajevkog gradskog vodovoda


Avgust

18

2015

Deset zlatnih pravila
za sigurnu pripremu hrane (WHO)

1. Potrebno je izabrati sigurne sirovine i postupak obrade
- koristite sirovine samo od pouzdanih dobavljača, s garancijom zdravstvene ispravnosti;
- namirnice temeljito očistite i operite u čistoj, tekućoj vodi, u sudoperu predviđenom isključivo za tu namjenu;
- koristite odvojeni pribor za mehaničku obradu pojedinih namirnica...


Juli

14

2015

Informacija građanima o zagađenosti vode
u rijekama Kantona Sarajevo

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je u sklopu svojih redovnih aktivnosti, a iz preventivno-zdravstvenih razloga izvršio ispitivanje kvaliteta vode u vodotocima Kantona Sarajevo.
Osnovni cilj bio je ispitivanje kvaliteta i zagađenosti vode u rijekama Kantona Sarajevo, kao i da se stvori uvid u mogućnost korištenja ovih voda za kupanje i rekreaciju građana.


Juli

06

2015

Preporuke stanovništvu u slučaju ekstremno visokih temperatura

Toplotni udar je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke temperature zraka okoline, odnosno vremenske pojave toplotnog vala. Prethodnih godina uočava se trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utiče na zdravstveno stanje stanovništva. Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj oboljelih i umrlih od vrućina, što znači da treba biti spreman ublažiti moguće negativne posljedice po zdravlje i pravovremeno djelovati.
Cijelo vrijeme dok traju velike vrućine pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova koje informiraju javnost putem medija (radija, TV, interneta).


Juni

15

2015

14. juni - Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježen je 14. juna s ciljem da se skrene pažnja društva na značaj i potrebe za sigurnom krvi kao i da se oda zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi.

Letak I
Letak II

Juni

03

2015

Svjetski dan zaštite čovjekove okoline (WED)

Svake godine pod pokroviteljstvom Programa Ujedinjenih nacija za okoliš/životnu sredinu(UNEP) obilježava se 5. juni, Svjetski dan zaštite čovjekove okoline.
Povodom toga i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo se aktivno uključuje i izdaje ovo saopštenje za javnost u kojem se ističe važnost očuvanja životne okoline.


Maj

29

2015

Obilježen Svjetski dan nepušenja pod motom
„Zaustavite ilegalnu trgovinu duhanskim proizvodima“


Danas je u gradskoj Vijećnici obilježen Svjetski dan nepušenja pod motom „Zaustavite ilegalnu trgovinu duhanskim proizvodima“, u organizaciji J.U. "Zavod za javno zdravstvo" Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva


Maj

18

2015

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja
na preminule od AIDS-a

"Podržimo budućnost"


J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u saradnji sa Udruženjem Partnerstvo za zdravlje obilježio je Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a.


April

07

2015

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja
„Sigurna hrana od njive do stola“Projekt pod nazivom „Sigurna hrana od njive do stola“ se realizovao u saradnji sa osam (8) osnovnih škola na području Kantona Sarajevo (sa svake općine jedna škola) kroz održavanje edukacionih treninga za učenike sedmih razreda osnovnih škola, a rezultiralo je raznim perfomansima na temu sigurna hrana, kroz igrokaze, skečeve, pjesme, kratki film, PowerPoint prezentacije, poster prezentacije.


Januar

20

2015

Preporuke građanstvu za ponašanje nakon poplava

Nakon poplave su građani u poplavljenim područjima izloženi različitim rizicima po njihovo zdravlje, a koji su u prvom redu vezani za vodu za piće, ličnu higijenu, te higijenu hrane, prostora i površina.

U prilogu se nalaze preporuke građanstvu za ponašanje nakon poplava.

Prilog

Decembar

12

2014
Bruceloza

Bruceloza je zarazna bolest zajednička za životinje i ljude, odnosno bolest koja se prenosi sa životinja na ljude. Od bruceloze obolijevaju razne životinje. Najčešće su to ovce, koze, krave, mada mogu oboljeti psi, svinje pa čak i ptice.

Pročitaj više

Decembar

11

2014
Međunarodni dan ljudskih prava - 10.12.2014. godina

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo obilježio je Međunarodni dan ljudskih prava organizacijom seminara na temu „Ljudska prava i prava pacijenata“ za doktore medicine u PZZ koji su zaposleni u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Pročitaj više

Decembar

01

2014
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a


Povodom obilježavanja 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, Udruženje specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije BiH, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH i UNDP BiH, organizovalo je Okrugli stol na temu Održivost borbe protiv HIV/AIDS-a i bolesti ovisnosti u Federaciji BiH

Pročitaj više

Novembar

28

2014
Problem aerozagađenja u Sarajevu i uticaj na zdravlje stanovništva i preventivne mjere


Što se tiče kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo, veliki problem predstavljaju visoke koncentracije sumpordioksida SO2 i PM10 sitnih čestica prašine, lebdećih čestica, čađi i azotnih oksida. Djelovanje zagađujućih materija na organizam čovjeka može biti akutno i hronično.

Pročitaj više

Oktobar

7

2014
Svjetska sedmica dojenja 01-07.10.2014. godine

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, kao i prethodnih godina, učestvovao je u obilježavanju “Svjetske sedmice dojenja” u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH i nevladinim sektorom, odnosno “Udruženjem za unapređenje dojenja”.

Pročitaj više
Liflet

Septembar

2

2014
Obavještenje o kampanji za podizanje svijesti o ginekološkim karcinomima

Ovogodišnja kampanja nosi naziv „10 000 koraka svaki dan u septembru“, a ima za cilj podizanje svijesti žena o značaju fizičke aktivnosti u prevenciji ginekoloških karcinoma kao i njihovo osnaživanje da se krenu baviti nekom od fizičkih aktivnosti kao što su: šetnja, trčanje, ples, vožnja bicikla itd.

Pročitaj više

Avgust

16

2014
Dan mladih općine Ilidža

U organizaciji Instituta za razvoj mladih Kult, 16.08.2014. godine održana je tradicionalna omladinska manifestacija Dan mladih općine Ilidža.

Pored NVO "Altruisti svjetla", "Fondacija CURE", "Partnerstvo za zdravlje", "Crveni križ" manifestaciju je podržao i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, koji je promovisao aktivnosti Zavoda vezano za promociju i prevenciju zdravlja, te kroz učešće na interaktivnim radionicama koje su organizovane za mlade sa područija općine Ilidža.

Fotografije

Avgust

8

2014
Akcija suzbijanja odraslih formi komaraca

U Sarajevo će, dana 09.-10.08.2014. godine, firma za sanitarno – ekološku zaštitu “Sanitacija” d.o.o provesti akciju suzbijanja odraslih formi komaraca.

Suzbijanje komaraca će se vršiti dolinom rijeke Miljacke, od Vijećnice do ušća u rijeku Bosnu i provodit će se u terminu od 19:00 – 24:00h, te nastaviti narednog jutra u terminu od 04:00-07:00h. Obavještenje sa detaljima izvođenja i preporukama za postupanje možete naći u prilogu.

Prilog

Avgust

5

2014
EBOLA GROZNICA

Ebola hemoragična groznica je veoma teška, često smrtonosna bolest za ljude i sisare visokog reda (majmuna, šimpanze).Oboljenje se prenosi direktnim kontaktom sa krvlju i tjelesnim tečnostima (pljuvačka, znoj, urin itd.) zaraženih osoba i zaraženih životinja, ili osoba i životinja koje su umrle od infekcije Ebola virusom.

Pročitaj više

Juni

1

2014
Obilježavanje 31. maja
Svjetskog dana borbe protiv pušenja

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u saradnji sa Udruženjem Partnerstvo za zdravlje obilježio je 31. maj - Svjetski dan borbe protiv pušenja.

Pročitaj više
Fotografije
Liflet 1
Liflet 2

Maj

30

2014
Preporuke za postekspozicionu profilaksu tetanusa
(za zdravstvene radnike)

Preporuke za postekspozicionu zaštitu odnose se na tetanogene rane, rane kontaminirane zemljom, fecesom, stranim tijelom, rane udružene s nagnječenjem ili devitalizacijom tkiva duboke opekotine, smrzotine, gangrene, ugrize gdje postoji rizik od zatvaranja rane odnosno nastanka anaerobnih uslova.

Pročitaj više

Maj

27

2014
Kako možemo utjecati na smanjenje broja komaraca u našoj okolini?

Za razvoj komaraca neophodna je voda, zato je, u borbi protiv komaraca, najvažnije uklanjati sva mjesta sa stajaćom vodom. Građani mogu značajno povećati efikasnost programa i smanjiti primjenu insekticida uklanjanjem legla komaraca.

Oko kuće i u okolišu nepažnjom stvaramo uslove za razvoj komaraca.Zbog toga je najdjelotvorniji način borbe protiv komaraca pronaći i ukloniti mjesta razvoja komaraca, odnosno njihova legla

Prilog

Maj

19

2014
Preporuke građanstvu za ponašanje nakon poplava

Nakon poplave su građani u poplavljenim područjima izloženi različitim rizicima po njihovo zdravlje, a koji su u prvom redu vezani za vodu za piće, ličnu higijenu, te higijenu hrane, prostora i površina.

U prilogu se nalaze preporuke građanstvu za ponašanje nakon poplava.

Prilog

Maj

13

2014
Obavjest o proglašenju epidemije morbila na području Kantona Sarajevo

U skladu sa čl. 6 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službene novine F BiH", broj 29/05) Ministar zdravstva Kantona Sarajevo proglasio je epidemiju morbila na području Kantona Sarajevo od dana 28.04.2014. godine, uz prethodnu saglasnost Federalnog Ministra zdravstva br. 03-37-2925/14 od 25.04.2014. godine i na osnovu stručnog mišljenja Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Razlog za proglašenje epidemije temelji se kako na povećanom broju oboljelih, tako i na vjerovatnoći da će se broj oboljelih povećavati u narednom periodu.S tim u vezi, a u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti na snagu stupaju potuepidemijske mjere: aktivni epidemiološki nadzor; epidemiološko ispitivanje; izolacija oboljelih i monitoring kontakata – cijepljenje izloženih, osjetljivih; prijavljivanje(prema smjernicama iz Plana eliminacije morbila i rubeole – SZO); dezinfekcija; zdravstveno vaspitanje i informiranje.

Pročitaj više

April

7

2014
7. april - Svjetski dan zdravlja

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u saradnji sa Općinom Ilidža i osnovnim školama na području Općine Ilidža ovaj datum obilježili su sa kampanjom „Zajedno ka zdravlju – vektorske bolesti“. Kampanja je provedene među školskom djecom, učenicima osnovnih škola sa područja općine Ilidža.

Kampanja je imala za cilj educirati i povećati nivo znanja školske djece o osnovnim činjenicama vezanim za vektorske bolesti, načinu prenošenja i prevencije vektorskih bolesti.

Promo materijal:

Brošura - vektorske bolesti
Liflet 1
Liflet 2

Januar

9

2014
Informacije o superbakteriji

To je bakterija otporna na sve raspoložive antibiotike. Razvoj otpornosti bakterija na antibiotike je velika opasnost za čovječanstvo jer proizvodnja novih antibiotika jednostavno ne može pratiti brzinu kojom se ona razvija.

Pročitaj više

Decembar

27

2013
Saopštenje Ministarstva prostornog uređenja
i zaštite okoliša KS:

Obustavljena primjena mjera iz Interventnog plana u slučajevima prekomjerne
zagađenosti zraka

Pročitaj više

Decembar

22

2013
APEL GRAĐANIMA-Stepen upozorenje i dalje na snazi

Opterećenost zraka traje, na žalost, već duži vremenski period tokom cijelog dana uz povremene manje padove koncentracija što zahtjeva pojačane mjere prevencije.

Pročitaj više

Decembar

10

2013
Međunarodni dan ljudskih prava (10. decembar 2013.)

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Udruženje specijalista javnozdravstvenih disciplina - Sekcija socijalne medicine, organizacije i ekonomike zdravstva, Medicinski fakultet u Sarajevu-katedra Socijalne medicine, organizirali su:

Okrugli sto sa temom „Ljudska prava i prava pacijenata“

Pročitaj više

Decembar

6

2013
Koncentracija polutanata u zraku na području KS

Prema raspoloživim podacima, nakon verifikacije rezultata mjerenja, za proteklih nekoliko dana, primjetan je veliki porast koncentracije polutanata u atmosferi što se naročito odnosi na čestice prašine PM10 koje uveliko prekoračuju dnevne tolerantne vrijednosti od 70 µg/m3

Pročitaj više

Decembar

2

2013
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a (1. decembar 2013.)

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a 1. decembar je međunarodni dan kada se okupljaju ljudi iz cijelog svijeta s namjerom podizanja svijesti o HIV / AIDS-u i pokazivanja solidarnosti sa oboljelima i onima koji su pod rizikom da obole.

Pročitaj više

Novembar

22

2013
Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti

U prostorima Zavoda za javno zdravstvo KS odražan je edukativni seminar „Modeli pristupa prevenciji zloupotrebe droga, alkohola i prevencije maloljetničkog nasilja“ za pedagoge, nastavnike, profesore i socijalne radnike iz pet osnovnih i deset srednjih škola u KS.

Pročitaj više

Oktobar

3

2013
Svjetska sedmica dojenja 01-07.10.2013. godine

Prirodna ishrana majčinim mlijekom predstavlja optimalan način ishrane dojenčadi i male djece neophodan za normalan rast i razvoj. Sastav majčinog mlijeka ne mogu zamijeniti komponente iz mlijeka drugih sisara, niti se može vještački pripraviti ...

Pročitaj više

Oktobar

1

2013
Međunarodni dan starijih

Glavna Skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 14. decembra 1990. godine, prvi oktobar Međunarodnim danom starijih osoba Rezolucijom 45/106, da bi se istakla važnost životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće životne dobi ...

Pročitaj više

Septembar

10

2013
Osnovne informacije o virusu Zapadnog Nila !

Istraživanja provedena na Veterinarskom Fakultetu u Sarajevu su pokazala prisustvo Virusa Zapadnog Nila kod uginulih ptica sa područja Sarajeva ...


Pročitaj više
Kontakt informacije:

Adresa: Mustafe Pintola 1/III, Ilidža, Sarajevo
Telefon/Fax : +38733627889, +38733624470

Back to Top